Pensioen

 

Een goed pensioen bestaat meestal uit drie delen: een AOW-uitkering, werkgeverspensioen en eventueel een privé-pensioen. Een AOW-uitkering krijgt u van de overheid en bouwt u op tussen uw 15e en 67ste. Het werkgeverspensioen verdient u via uw werkgever, als deze een pensioenvoorziening aanbiedt. En het privé-pensioen is alles wat u zelf heeft geregeld, bijvoorbeeld een spaar- of beleggingrekening of een lijfrenteverzekering.

Het perfecte pensioen

Volgens de normen is het ‘perfecte pensioen’ 70 procent van uw laatstverdiende loon. Met dit percentage komt u op ongeveer hetzelfde bedrag als u voor uw pensioensgerechtigde leeftijd verdiende. U betaalt dan namelijk geen premies meer voor werknemersverzekeringen en AOW. Maar liefst vier op de vijf Nederlanders haalt deze norm echter niet. Zij hebben, zoals dat heet, een pensioengat.

Pensioengat

Hoe loopt u een pensioengat op? Eigenlijk vrij eenvoudig. De meest voorkomende redenen zijn:
• parttime werken
• wisselen van baan
• gebruik van een lease-auto (over de bijtelling bouwt u geen pensioenrechten op)
• echtscheiding
• diensttijd van minder dan 40 jaar
• onderbreking van het arbeidsproces
• inkomsten die niet volledig in pensioenopbouw worden opgenomen (provisie, bonussen)

De oplossing

Tekorten in een oudedagvoorziening zijn prima te ondervangen door privé-maatregelen, zoals bijvoorbeeld een lijfrentepolis. Dit is een verzekering die uitkeert op een van tevoren afgesproken datum, bijvoorbeeld de dag dat u 65 wordt. Het uitbetalen kan in termijnen of eenmalig. Een lijfrenteverzekering is extra aantrekkelijk omdat u de premie ervan - onder voorwaarden - fiscaal aftrekbaar is. U kunt als privé-pensioen natuurlijk ook een beleggingsrekening openen.

Wilt u de zekerheid van een goed pensioen? Neem dan contact op met ons.